Skip to content

Hőségriadó – Idősek kiemelten a fókuszban

Vitathatatlanul újra itt van a nyár, a hőmérséklet higanyszála megállíthatatlanul kúszik a magasba, még a szellő is elvétve jár. Farkasgyepűn lévő otthon az erdő szélén található, ahol talán könnyebb árnyas fák tövében menedékre lelni.

Ezzel együtt, és ezen témára fókuszálva is az idősekre való odafigyelés, a folyamatos folyadékpótlás elengedhetetlen figyelemmel jár most az intézmény életében. –nyilatkozza Molnár Andrásné a több évtizedes élelmezésvezetői tapasztalatával.

Tudjuk jól, hogy a hőszabályozás a kor előrehaladtával már nem mindig funkcionál teljesen tökéletesen, nehezebben érzékelődhet a szomjúság, ami könnyebben vezethet kiszáradáshoz. Az intézmény gondozói – különösen a nagy nyári meleg időszakában- extra figyelemmel kell hogy legyenek időseinkre.

Hideg, hűtött nedű folyamatosan kínáltatja magát az asztalokon, közösségi helyiségekben, terekben is. A folyadékpótlás mellett elengedhetetlen a sópótlásról való gondoskodás is. Sokat segítenek ezzel együtt az apró, mindennapi élet praktikái is. Fontos a szellős ruhák viselése, nedves anyaggal, kéztörlővel való áttörlése a testnek. Hasznos a hűvösebb éjszakai, hajnali időben való szellőztetés és a nappali sötétítés alkalmazása. Magasabb páratartalom elérése céljából jó megoldás a folyamatos párásítás, nedves textíliák elhelyezése a terekben. Intézményünkben, ezen időszakban különösen odafigyelünk az könnyebb ételek elkészítésére, például zöldséglevesek folyamatos kínálására.

S persze a meglepetés hűsítő is jókedvre derít….